Eten en drinken in Vietnam

Eten en eetcultuur in Vietnam

Onze eerste kennismaking met de eetcultuur in Vietnam was vanuit de taxi van het vliegveld naar de oude stad in Hanoi waar we thuis via AirBnB een huis met vier verdiepingen geboekt hadden.
overal langs de weg zitten mensen op gele, blauwe, groene maar meestal rode krukjes. Gemaakt van plastic, krukjes die wij kunnen gebruiken als we bovenin een hoge kast iets moeten pakken. Of die in een kinderrijk gezin bij de wastafel staan omdat de kinderen wel zelf bij de kraan willen kunnen maar nog te klein zijn. Die krukjes dus. Meestal staan ze op de stoep, staat er thee of koffie op de grond.  Vrouwen roeren in hurkzit in een grote pan op een klein houtskool vuurtje. Die hurkzit is fenomenaal en iedereen kan het. Van klein tot groot, van jong tot stokoud. Diep respect want ik kan het niet. En ik denk dat ik niet de enige ben van ons gezelschapje. Wellicht dat de iets jongere onder ons dat kunnen maar niet lang. Het is geen gemakkelijke pose. Wellicht zijn onze ‘westerse’ lichamen niet gemaakt hiervoor.

Gezeten dus op deze krukjes eet men met stokjes uit een kom noedels met vis, vlees of groenten. De soep die na het verorberen van alle vaste bestanddelen overblijft slurpt men uit de kom en soms leegt men de kom met een lepel. Nog steeds in hurkzit of of een plastic krukje.
Voor de variatie is er gebakken noedels of gebakken rijst met vlees, vis of groenten. Dat lijkt een beetje op de nasi die wij in Nederland eten.
Dit eten vindt voornamelijk plaats op straat. Eén keer hebben we een ontbijt uit een karretje op straat op. Verrassend lekker. Vers pistoletje (nog over van de franse kolonisatie) met gebakken ei, pittige kruiden en koriander. Jelle en Kees lustten er wel een paar. Kosten, 10000 dong = 0,36 eurocent.

Er kan ook gegeten worden in restaurants, die er in overvloed zijn. Daar staan noedels en rijst op de kaart, naast krokodil, haai, kikker, hond, hagedis, sprinkhaan, eigenlijk alles wat kan leven behalve mensenvlees. Zou ook nog best kunnen want vietnamees lezen of verstaan is voor mij niet te doen. Ca phe is café maar dat is dan zo’n beetje op goedendag  (Xin Chào) na wel onze complete Vietnamese kennis.
Qua drinken wordt er in het Noorden veel thee geserveerd en hier veel vruchtensap. De koffie is hier heel sterk. Heel af en toe neem ik koffie maar dan stuiter ik de rest van de dag door. Zelfs Kees is aan de thee gegaan! En dat wil wat zeggen.

In de betere en duurdere (nog belachelijk goedkoop) restaurants wordt er wijn geserveerd. De wijn uit Dalat, in de bergen langs Laos, is goed te drinken. Andere wijnen zoals Chardonnay bijvoorbeeld hebben Europese prijzen en zijn dus relatief heel duur. Bier, diverse soorten, is overal goed en goedkoop verkrijgbaar.

Eerlijk gezegd heb ik de noedels en rijst met thee of water na 3 weken wel een beetje gehad en verlang wel naar een stamppot of een salade met een beker melk of glas wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *